Ons verhaal 

Stal Bosvrede is ontstaan in navolging van onze hobby, 'onze' dat zijn Peter Versnaeyen en dochters Emma en Lisa. 

Al meer dan 25 jaar houden we schapen en langzaamaan kwamen er ook pony's bij. 

Toen Emma reeds diergeneeskunde studeerde en in 2022 Lisa besloot om Agro - en biotechnologie: landbouw te studeren, kwam het idee van Lisa om geiten te houden, te melken en kaas te maken. 

Omdat we al vele jaren contact hebben met Kees en Marleen van de Buckwalhoeve (de echte pioniers), gingen we er ons licht eens opsteken. Daar werd toen de vraag gesteld of we de geitenmelkerij wilden verderzetten en de knepen van het vak wilden leren. 

Zodoende is dan in 2023 de geitenmelkerij en kaasmakerij volledig bij ons gekomen en hebben we van een beperkt gamma aan verse geitenkaas uitgebreid met harde kaas en andere zuivelproducten. In datzelfde jaar werden ook de eerste viltworkshops en schoolbezoeken gegeven. 

In 2024 hebben we verdere stappen gezet en zijn we begonnen met het geven van paardrijlessen aan jong en oud, hebben we onze eerste kampjes georganiseerd en kijken we uit naar wat de toekomst zal brengen. 

 

Samengevat

Kort samengevat bestaat Stal Bosvrede uit 5 pijlers:

  • de geitenmelkerij
  • de kaasmakerij + andere zuivelproducten 
  • de vleesschapenfokkerij
  • de fjordenfokkerij en paardrijlessen 
  • de melkschapenfokkerij

Onze bewuste keuze om (voorlopig) niet voor bio te gaan

We hebben er voorlopig voor gekozen om geen biologische certificering aan te vragen voor onze boerderij. De belangrijkste reden hiervoor is dat we nog niet zeker zijn van onze wintervoorraad voer voor de dieren. Omdat er in de buurt geen biologische boerderijen zijn waar we hooi en stro kunnen kopen, zijn we volledig afhankelijk van onze eigen productie. Helaas is die voorlopig nog niet toereikend genoeg om de hele winter door te komen.

Een alternatief zou zijn om voer van een biologische boerderij verder weg aan te schaffen, maar dat brengt veel transport met zich mee—iets wat we liever vermijden. We geven de voorkeur aan lokaal geproduceerd voer, omdat dit beter aansluit bij onze visie. Je bent wat je eet, en dat geldt ook voor onze dieren. Daarom halen we hun voeding zoveel mogelijk bij boeren die we kennen en waarvan we weten hoe ze hun land bewerken.

Daarnaast brengt biologisch voer een extra risico met zich mee: als het op een bepaald moment niet beschikbaar is, mogen we geen regulier voer gebruiken, omdat dit ons biologische label zou laten vervallen. Dit risico vinden we op dit moment te groot. Daarom kiezen we voorlopig voor een aanpak die meer zekerheid biedt, zowel voor onze dieren als voor onze bedrijfsvoering. Voor krachtvoer streven we naar een zo duurzaam mogelijke samenstelling. We zijn momenteel aan het werk om een krachtvoer samenstelling zonder soja te voorzien.

Daarnaast kiezen we er bewust voor om geen kunstmest en geen fytoproducten te gebruiken. In plaats daarvan zullen we weidebloemen/kruiden en klaver op onze weides zaaien. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en sommige kruiden dragen ook bij aan ons ontwormingsbeleid. Elke winter investeren we in extra beplanting van inheemse eetbare planten langs de weides, dit is voordelig op meerdere vlakken. Het helpt om het overtollige water op te nemen en resulteert in drogere weides (lees: minder modder), brengt diversiteit in het ruwvoer van onze dieren en draagt bij aan de biodiversiteit. Om ons land te bemesten gebruiken we de dierlijke mest die we zelf produceren of deze van een nabijgelegen boer.

Wat betreft de verzorging van onze dieren, kiezen we ervoor om hen curatief te behandelen. Dit betekent dat we ons richten op het behandelen van ziekten of gezondheidsproblemen wanneer ze zich voordoen, in plaats van preventief in te grijpen met medicatie. Wel proberen we zoveel mogelijk preventief te werken door onder andere in te zetten op regelmatig mestonderzoek, om zo antiparasitaire behandelingen zo veel mogelijk te beperken in het kader van resistentie ontwikkeling. Ook zetten we in op ziektepreventie door middel van vaccineren.

Kortom, hoewel biologische teelt waardevol is, kiezen wij op dit moment voor een pad waarbij we lokale producten en duurzame praktijken centraal stellen, zonder de risico’s van onzekerheden in de levering van biovoeder en de gevolgen daarvan voor onze dieren.

Peter

+32 479 71 03 30

Van beroep leerkracht in de bouwafdeling op een technische school. Hij is onze 'Handige Harry'. De caravan, het kaashuis, maar ook de stal in Merelbeke en in Scheldewindeke, kortom alles wat bouwvaardigheid vereist op de boerderij voert hij uit. 

Peter kan je tegenkomen bij de schoolbezoeken, maar je ziet hem ook wekelijks op de markt staan in Oudenaarde. 

Hij is het aanspreekpunt als je meer wil weten over de schapen. 

Emma

+32 479 56 46 89

Van kinds af aan gepassioneerd door pony's, paarden, maar eigenlijk alles met vier benen. Dit resulteerde in een keuze voor de studie diergeneeskunde. In 2020 kocht ze haar eerste Fjord en sindsdien zijn er alleen maar bij gekomen .... 

Je kan Emma tegenkomen bij de schoolbezoeken, de kampjes en occasioneel springt ze bij op de markt of in het winkeltje

Het meeste kan je haar vinden tussen de paarden, waarvoor zij het aanspreekpunt is. Je kan bij haar terecht voor rijlessen en diergewenning.

Lisa

+32 476 20 30 63

Lisa is dé kaasmaker van de familie, maar ze is even gepassioneerd door de geiten als door zuivel. 

Je kan haar vinden in ons winkeltje, maar ook tijdens de schoolbezoeken en bij de kampjes

Lisa is ook nog te vinden op de schoolbanken van de bacheloropleiding Agro- & biotechnologie: landbouw.

Heb je een vraag over de geiten of zuivelproducten? Dan ben je bij Lisa aan het juiste adres. 

Neem Contact Op

Geïnteresseerd in onze producten of een rondleiding op de boerderij? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.